Ga naar inhoud
De Coninck

Veilig werken met de kettingzaag

Per 1 september 2019 is het verplicht, voor iedereen die met een kettingzaag werkt in de Vlaamse openbare bossen om over een "European Chainsaw Certificate" (ECC) te beschikken.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wil daarmee de veiligheid van de kettingzaaggebruiker vergroten en ongevallen vermijden.


In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongevallen met kettingzagen, zowel bij dagelijkse als bij occasionele gebruikers. Ook in de andere Europese landen gebeurt dit veel. Het ANB werkt al jaren aan veiliger kettingzaaggebruik. Daarom werd op Europees niveau een certificeringsysteem uitgewerkt. Die Europese kettingzaagstandaarden bepalen wat een gebruiker minimaal moet weten en kunnen om verantwoord met een kettingzaag om te gaan. De kettingzaaggebruiker heeft met dit certificaat ook een bewijs en een extra erkenning in handen van zijn kennis en vaardigheden.

Zo’n certificaat wordt steeds vaker gevraagd door opdrachtgevers. Je onderscheidt je er bij werkgevers en klanten mee van kettingzaaggebruikers zonder certificaat. En je bent meteen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in veiligheid en techniek.
Met een ECC krijg je deze erkenning bovendien niet enkel in België. Het laat je toe om in een toenemend aantal landen in Europa aan de slag te gaan. En dat zonder jezelf steeds opnieuw te moeten bewijzen.

Er worden momenteel vier niveaus van kettingzaaggebruik onderscheiden. Enkel niveau 1 en 2 zijn verplicht. De andere niveaus worden uiteraard sterk aangeraden.
NIVEAU 1: onderhoud en doorkorttechnieken
NIVEAU 2: basisveltechnieken vellen van kleine (diameter < 40 cm) en hellende bomen
NIVEAU 3: gevorderde veltechnieken vellen van middelgrote en grote bomen (diameter > 40 cm)
NIVEAU 4: windval en beschadigde bomen vellen

http://www.deconinck-opleidingen.be/nl/opleidingen/80/kettingzagen

 

 

Toegevoegd op 25 juni 2019